pафинираните храни причиняват сърдечни атаки


В следващите редове ти предлагам едно интервю, което направих с водещия специалист в кардиологията д-р Красимира Христова. Вижте какво каза д-р Христова относно рафинираните храни, които днешния човек приема всекидневно.

Д-р Красимира Христова

Д-р Христова е специалист кардиолог и екс­перт по ехокардиография в НКБ и консултант по кардиология в МБАЛ „Надежда“. Има защи­тена докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски методи за оценка на миокардната деформация при пациенти след остър миокарден инфаркт. Специализи­рала е в престижни университети в Австрия и Белгия. От декември 2013 г. е член на Борда на Световната лига по хипертония

 

 

ИНТЕРВЮ

– Д-р Христова, каква е връз­ката между образуването на липидни плаки по кръвоносните съдове и начина на хранене, кой­то провеждаме?

– Преди всичко начинът на хра­нене води до промени, които на­стъпват с годините не само при нормално хранещия се човек, но и при децата, когато навлязат в активна възраст. Нарушенията в липидната обмяна са главната причина, която води до образува­нето на холестероловите плаки по кръвоносните съдове. А това е основната причина за т.нар. сърдечни атаки. Преди всичко пациентите сами произвеждат холестерол, но пък с лошата хра­на, с повишения прием на мазнини с храната ние допълнително до­принасяме този холестерол да се покачва. И то при някои паци­енти значително. Друг фактор, който води до промяна в този липиден статус, е нарушената при някои пациенти кръвна захар. Всички диабетици са предразпо­ложени към промяна в този липи­ден статус, тъй като при тях се наблюдават повишени тригли­цериди, които са част от тази липидна формула.

– А можем ли да кажем кои храни са най-опасни за покачва­нето на холестерола и за об­разуването на такива опасни липидни плаки по кръвоносните съдове?

– Това са храните, съдържащи ненаситени мастни киселини, като свинското месо например. С него допълнително качваме нивото на холестерола в кръв­та. Затова всички ръководства препоръчват пациентите да консумират предимно риба и пилешко месо без кожа. През последните години беше раз­венчан митът, че яйцата пови­шават нивото на холестерола. Можем да кажем, че едно яйце на ден не вреди на пациентите, когато имат нарушена липидна обмяна.

– Какво мислите относно становището, че рафинирани продукти спомагат за образу­ването на такива холестерол­ни плаки?

– Бялата захар и повечето рафинирани храни водят до по­вишаване на кръвната захар. От тук следва и нарушена ли­пидна обмяна, нарушен глюко­зен толеранс, дори и нарушена метаболитна обмяна при някои пациенти, която се изразява в наднормено тегло.

– Тоест всичко е свързано.

– Да. От друга страна, не само начинът на хранене, но и стре­совите моменти при всеки един пациент оказват влияние върху здравословното състояние. Па­циент, който е бил изложен на стрес, дори и да се храни много рационално, също може да има високи нива на холестерол. А има и дебели пациенти с нормален холестерол, както и много слаби пациенти с висок холестерол.

– Това свързано ли е по няка­къв начин с хормоните, които се отделят при стрес?

– Да.

– Какво мислите за теория­та на д-р Дуайт Лъндел (виж долу карето)?

– Д-р Лендъл има право. По последни проучвания стана ясно, че някои храни влияят пряко върху покачването на холестерола в кръвта. Напри­мер, когато имаме допълнително внос на омега 3 мастна киселина, и когато е съпоставена към оме­га 6 мастната киселина, препоръ­чителната пропорция е едно към три. Когато се наруши тази про­порция, тогава имаме нарушава­не и на липидния статус, което води до образуване на холесте­ролни плаки.

– Тоест омега 3 мастните ки­селини балансират до някаква степен, ако приемаме и вредни храни?

– Да. До някаква степен. Но не можем да разчитаме единствено и само на тях.

– Има ли връзка между нат­рупване на холестеролни плаки и приемането на вода (виж ка­рето вдясно)?

– Да. Доказано е, че хората, които консумират голямо коли­чество течности, са по-малко застрашени от натрупване на плаки от холестерол по стени­те на кръвоносните им съдове. Нивото на холестерол при тях е по-ниско.

– Какъв съвет ще дадете на хората, за да могат да редуци­рат до минимум възможността да получат някакъв сърдечносъ­дов проблем или пък натрупва­не на холестерол в кръвта?

– Преди всичко пациентите трябва да се обръщат към лич­ните си лекари за по-стриктен контрол на липидния профил и на обмяната на глюкозата в кръвта. Ако всичко с тези изследвания е нормално, при нормален начин на живот – с повече движение, с по­вече плодове и зеленчуци, хора­та ще сведат до минимум риска да страдат от сърдечни заболя­вания. Това са съветите, които ние даваме на нашите пациенти, за да бъдат здрави и работоспо­собни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s