да обучим мозъка си да иска здравословна храна


brain-food2Неведнъж съм чувала твърдението: „Да, това ястие е много полезно, знам, но пък въобще не ми харесва на вкус. Не мога да го ям.“ И така някои хора приключват с мераците си да се обърнат към по-здравословен начин на хранене и на живот въобще. Може би отрицанието на полезни и не-толкова-вкусни за повечето хора храни е главната причина те да продължават да си хапват дюнери и пици без да се замислят реално за последствията от тяхната консумация и по този начин населението да става все по-болно… Но ето, че американски учени дадоха логично обосновано решение на този проблем. Преди броени дни специалистите от университета „Тъфтс“ в САЩ обявиха, че зависимостта към вредната храна може да бъде променена. Учените са категорични, че мозъкът може да бъде научен да предпочита здравословната храна пред силно калоричните храни. За да докажат твърдението си, учените са сканирали центъра за пристрастяване в мозъка на група от общо 13 мъже и жени, всичките с наднормено тегло. Осем от участниците следват и специално създадена програма за отслабване. Фокусът пада върху промяната на предпочитанията чрез предписването на диета, която е богата на фибри и протеини и бедна на въглехидрати. Диетата не позволява на участниците да огладнеят, защото това е моментът, когато се проявява желанието за ядене и нездравословната храна изглежда много примамлива. Резултатите от целия експеримент показват силен апетит към здравословни нискокалорични храни.

„В началото на живота си ние не обичаме пържени картофки, нито мразим пълнозърнестата паста, например. Това се случва с течение на времето в отговор на консумацията на вредни храни“, казва проф. Сюзан Робъртс от Университета в Бостън, която е един от авторите на изследването. След като един човек се пристрасти към нездравословните храни, той обикновено трудно променя хранителните си навици и трудно се решава да отслабне. Противно на това твърдение проф. Робъртс е категорична, че мозъкът може да бъде обучен да харесва здравословните храни и дори да ги предпочита в избора на меню.

Какъв е изводът?

Не бива да оставяте организма си гладен. Разковничето на изящното тяло се крие в консумацията на качествена и в същото време здравословна храна! :)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s