защо сурово


Защо да ядем сурови плодове и зеленчуци? Това може би е първият въпрос, който бихте се запитали, след като вече сте научили, че има такъв тип диета (под диета имам предвид цялостен начин на хранене, а не метод за отслабване). За да си отговорим на този въпрос, ви предлагам следващата съвременна теория, която обяснява защо тялото се чувства по-добре, когато го захранваме предимно със сурови плодове, зеленчуци, кълнове, ядки и семена.

800px-Simple_photosynthesis_overview_bg.svg

СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

Слънцето е естествен източник на енергия за всички живи същества. Цялата растителна храна, която нашата планета предлага, е захранена със слънчева светлина чрез биологичния процес фотосинтеза. Диетата, базирана на сурови плодове и зеленчуци, всъщност представлява „захранване“ на тялото с усвоената от тях чрез слънчевите лъчи жива енергия. Така, вместо да залагаме на вече обработена енергия, било то термично или през тялото на животните, ние можем просто да направим съзнателния избор да консумираме свежи и живи растения. Положителната страна на диетата, базирана на сурова храна, дава предимство на нас хората да подобрим цялостното си здравословно състояние чрез нея.

Консумацията на предимно сурови плодове и зеленчуци, ядки и семена ще ви зарежда всеки ден с много енергия, а така също ще ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло, без да се налага да минавате през йо-йо ефекта, който повечето известни, бързи и широко рекламирани режими за отслабване предлагат.

Освен значителни ползи за здравето, суровоядството има силно етични и екологични причини, които дават още по-голям стимул да се храним предимно с растителни продукти. Затова, за дасе чувствате здрави, млади, жизнени и енергични, предпочитайте суровите храни. В тях се съдържат много витамини и минерали, които по никакъв начин не бихте могли да си набавите, ако от менюто ви отсъстват суровите продукти, а се храните предимно с преработена, животинска храна. Не съм склонна да нарека животинските продукти „мъртва храна“, както напоследък е модерно, тъй като и в една ядка не може да се забележи някакъв признак на живот… :) Разликата обаче е, че в ядките присъстват редица витамини, които един тележки стек например никога няма да притежава.

 

fruits vegetables

КАКВО Е СУРОВА ХРАНА

Преди всичко за сурова се има предвид храната, която е в натуралното си състояние и не е готвена на температура над 48  градуса по Целзий. Това ще рече, че до някаква степен все пак може да „готвите“ с повечето плодове, зеленчуци и ядки, което от своя страна дава много голямо разнообразие в ежедневното меню на суровоядеца. Но какво всъщност представлява това меню? За повечето хора, които до момента не са се сблъсквали с подобен начин на хранене, може би суровоядството само по себе си звучи като предизвикателство пред тях. Първо, защото в забързаното ежедневие е доста трудно да се следва такава диета. И второ, защото за повечето от хората суровите рецепти звучат доста сложно поради уникалните съставки, които съдържат, а може би и заради това, че у нас някои от тези храни все още са доста недостъпни за средно статистическия човек. Но замислете се:

НЕ Е НУЖНО ДА СТЕ СУРОВОЯДЕЦ, ЗА ДА ДОБАВИТЕ В МЕНЮТО СИ ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Както не е задължително да спазвате определен режим, за да си направите някоя от вкусните сурови торти! :) Не знам защо повечето хора асоциират яденето на повече плодове и зеленчуци с абсолютно стриктна безвкусна веганска диета или пък си мислят, че да си суровоядец трябва постоянно да приготвяш супер трудни и дори неизпълними рецепти на странни ястия. Е, това е мит. Истината за предпочитанието към сурови продукти се крие съвсем другаде! И тя е в полезността на суровите растения, в ползите, които те дават на тялото ни:

 • пълен комплекс от витамини, част от които се губят при термична обработка над 48 градуса
 • минерали, необходими за цялостното функциониране на организма
 • разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат храносмилателната и отделителната система
 • непреработени въглехидрати, захари
 • при правилна комбинация от веган храни можете да си набавите и всичките незаменими аминокиселини, както и целия B витаминен комплекс

 Но кой е казал, че трябва да сте 100% на сурови храни? Нима трябва да приемаме суровоядството като някаква секта, която на всяка цена цели да популяризира определено течение в храненето? За да ви докажа, че суровоядството е един съвсем нормален процес в развитието на обществото и науката като цяло, в следващите редове ви предлагам няколко ситуации. Ако откриете свои собствени действия поне в един от тях, значи поне веднъж в живота си сте били суровоядец. Само се замислете…

 • Яли сте свежа зелена салата с още няколко вида зеленчуци в нея
 • Поне веднъж сте хапвали салата без да я овкусите с дресинг или олио и оцет
 • Изстисквали сте си фреш от портокал, предпочели сте го пред бутилирания „натурален“ сок
 • Поне веднъж сте хапвали суши
 • Правили сте си нектар в блендера, в което няма прясно краве мляко и захар
 • Яли сте поне веднъж сурова ябъка, банан или портокал
 • Влизали сте във „фреш бар“ и сте си поръчвали току що изстискан натурален зеленчуков или плодов сок

Накъде бия с тези твърдения? Ами, не е задължително да се определите като суровоядец, за да вкарате в менюто си здравословни храни като сурови плодове, зеленчуци, ядки и семена. Всъщност, суровоядството не е някаква забулена в тайни мистерия за начин на живот, който е обсебен от приготвяне на сложни рецепти по цял ден, рецепти, съдържащи продукти, които не са по джоба ви. Много по-просто е. Суровоядството представлява начин на хранене, при който консумираме пресни току що изстискани сокове, зелени нектарчета, плодови нектарчета, големи зелени и въобще големи вкусни зеленчукови салати, сурови енергийни барове, плодовете в тяхното непреработено състояние, спагети от тиквички, предварително накиснати във вода или пък покълнали семена и ядки, та дори си правим и суров хумус и невероятно вкусни торти! Та, кое е лошото в цялата работа? Защо някои хора анатемосват избора за по-добър, за по-здравословен начин на живот на други? Дори ги осъждат за техния избор. Казват, че не сме нормални и по дяволите що за хора сме, щом не ядем кебапчета и пържени картофи?  Идеята ми е, че няма нищо лошо в това човек да вкара в менюто си сурови храни. Дори, малко е нужно, за да се балансират микро и макронутриентите в менюто ви и да нямате никакви дефицити при такъв начин на хранене. Но никой в никакъв случай не може да ви насили да станете суровоядец. Ако не можете, просто добавете в дневното си меню възможно повече пресни продукти повярвайте ми, няма да съжалявате! Тази промяна може да ви донесе само положителни неща, като по-продължителен и спокоен сън, загуба на теглото, повече положителни емоции и много много енергия!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s