Пълноценната закуска спасява децата от грип и затлъстяване


Пълноценната и балансира­на закуска е важна част от здраво­словните хранителни навици. Стимулира ме­таболизма и осигурява на организма нужната енергия за деня.

Немски експерти по храненето съветват родителите да хранят децата си с пълноцен­ни закуски, защото сутрин те подпомагат ефективната умствена работа и предпазват децата от затлъстява­не. А пресните плодо­ве и зеленчуци на за­куска защитават децата от простуда и грип през зимните месеци.

По думите на учените идеалната закуска тряб­ва да съдържа четири елемента: хляб, зърне­ни храни, мляко, прес­ни плодове и зеленчу­ци, плодови чайове без захар или сокове. Кафе, кола и бонбони трябва да бъдат изключените от детската закуска. Нату­ралните плодове сокове повишават имунитета и затова те трябва да бъ­дат консумирани от де­цата много често.

Проучване, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, откри още една добра при­чина да не пропускаме храненето сутрин. Спо­ред учените редовно­то закусване намалява опасността от развитие на диабет тип 2.

Установява се, че мъ­жете, които пропускат закуската, са с 21% по-висок риск да раз­вият заболяването.

Какво включва баланси­раната закуска, според експерти по хранене:

  • продукт от пъл­нозърнести жит­ни култури, съ­държащ сложни въглехидрати и фибри
  • млечен продукт за оси­гуряване на калций
  • плодове, с които си на­бавяме полезни фибри, витамини и минерали
  • напитка за хидратира­не

Пълнозърнестите храни са източник, освен на фибри, но и на витами­ни от група В и антиок­сиданти. Консумацията на фибри допринася за намаляване нивата на „лошия” холестерол. Полезните съставки затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и понижават риска от развитие на атеросклероза.

Освен това проучва­не от 2008 г. показа, че хората, които кон­сумират здравословни въглехидрати на закус­ка, а не на вечеря, е по-малко вероятно да имат високи нива на глюкоза.

Ето и 3 идеи какво да сложим сутрин на трапезата:

Продукт от зърнени култури или овесена каша с нискомасле­но мляко и малка шепа ядки. Ме­нюто е с високо съдържание на фибри, лесно за приготвяне и из­исква малко със­тавки.

Едно или две яйца, препечени филийки от пъл­нозърнест хляб и плодове.

Кифла от пълно­зърнесто браш­но, крема сирене с ниско съдържа­ние на мазнини.

ЕЛДАТА СТОПЯВА ЦЕЛУЛИТА

Жените са страдали от целулит от дъл­боки векове. Но жените от соцлагера бяха в неведение цели десетилетия за същността му. За пръв път непознатата дума целулит се появи в списание „Вог“ през 1973 г.

Целулитът е фиброзна промяна на подкожно-маст­ната тъкан. Причината за заболяването са нарушени­ята на обменните процеси. От обикновеното затлъс­тяване целулитът се отличава с една неприятна особеност – той не изчезва дори да отслабнете и редов­но да превите гимнастика. Причина за целулит може да бъде излишъкът от женски полови хормони или задържаната вода в тъканите, която се получава при нарушаване на водно-солевия баланс и при свиване на кръвоносните съдове.

За да подобрите кръвообращението, е добре да оста­вите високите токове и тесните дрехи. Много добро лечебно средство са всекидневният масаж и кон­трастният душ.

Вместо студено обливане могат да се използват куб­чета лед, след което се прави масаж с антицелулитен крем или гел с екстракти от конски кестен, водо­расли или арника, които помагат да се изхвърлят течността и шлаките от организма.

Слабите капиляри ще станат по-здрави и елас­тични с витамин С и витамин Р. Те се съдържат в цитрусовите плодове, черната боровинка, гроздето, ягодите, вишните, в доматите, червените чушки. Шампион по съдържание на витамин Р е елдата.

Помнете следното: рецепторите, които запазват мазнините, в долната част на тялото са шест пъти по­вече, отколкото в горната част. Ако сте качили седем килограма – то поне шест са в краката. При отслабва­нето картината е противоположна: ръцете и гърдите губят шест килограма, а коремът – само един.

Употребявайте мазнини и белтъчини разделно. Яжте месо, риба или яйца не с макарони, ориз или картофи, а с всякакви зеленчуци.

Картофите, макароните и зърнените храни добре си пасват с със зеленчукови салати. Необходимо е да из­пивате до 1,5 до 3 литра вода дневно.

Поддържайте баланс на калия и натрия в органи­зма. Бедата е там, че калий получаваме много мал­ко от необходимото ни количество, а натрий – много повече. Затова се откажете от чипсовете, консервите, пушените колбаси, бульоните и пр.

Яжте повече продукти, които съдържат калий. Ком­пенсирайте рафинираните продукти със зеленчуци, богати на целулоза, които решават проблемите със стомашно-чревния тракт.

ЧЕСЪНЪТ ЛЕКУВА БОЛЕСТИ НА СТОМАХА

 Целебните свойства на че­съна се дължат на веществото алицин, кое­то му придава специфичния аромат. Али­цинът потиска действието на ферментите, с чиято помощ патоген­ните микроорганизми атакуват слизес­тите обвивки на стомаха и червата. Из­раелски учени твърдят, че на основата на алицина могат да бъдат създадени мощни антибактериални средства с широк спектър на действие. Вече е раз­работен синтетичен алицин, който по нищо не отстъпва на природния.

ОРЕХИТЕ УСПОКОЯВАТ МОЗЪКА

 Орехите съдържат много магнезий, който действа успокояващо на мозъка на човека, особено ако е във въз­будено състояние. Упо­требата на орехи по време на стрес води до намаляване на напреже­нието, човек се отпуска и започва да разсъждава по-трезво . Изследвани­ята показват, че недостигът на магнезий предизвиква хиперактив­но състояние на мозъка, което е при­чина за раз­дразнителността, забравянето, световъртежа.

Други източници на магнезий са фасулът, млякото, ореховото масло, зелените листни зеленчуци и някои под­правки.

ФЪСТЪЦИТЕ – ПОЛЕЗНИ КАТО ВИНОТО

Изследвания, проведени в уни­верситета в щата Флорида показват, че фъстъци­те са богати на антиок­сиданти – вещества, които защитават клетките на организма от въздействи­ето на опасните свободни радикали. Антиоксидантни свойства на първо място имат съдържащите се във фъстъците полифеноли – съ­единения, които са близки по химична структура до ан­тиоксидантните компоненти на червеното вино, които ги правят ефективно сред­ство за профилактика на сърдечно-съдовите заболя­вания. Учените забелязали, че при запичане фъстъците увеличават съдържанието на полифеноли с 20-25%, т.е. в този вид стават още по-по­лезни за здравето. Всепризнат лидер по антио­ксидантни свойства е нарът, също фъстъците и ягодите, които са на второ място.

Така фъстъците защита­ват организма от различни заболявания, свързани с въздействието върху органи­зма на свободните радикали – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, прежде­временно стареене и злока­чествени заболявания. Но с тях не бива да се злоупотре­бява, защото са много кало­рични и могат да доведат до увеличаване на теглото.

ДИВ ЛУК СРЕЩУ ГЛИСТИ

Древните египтяни смя­тали дивия лук и чесън за свещени растения. В Древния Рим ги използвали като добро средство за очистване на стомаха и кръвта. В стари вре­мена хората използвали дивия лук в сурово, солено и марино­вано състояние. С него лекували скорбут, атеросклероза, инфек­циозни заболявания, при пъпки и лишеи. Като кръвопречистващо средство дивият лук се употре­бява в народната медицина на много страни по света.

Във всички части на растение­то са открити съдържащи сяра въглехидрати, етерично масло и аскорбинова киселина. Листата на лука съдържат много вита­мин С (има данни, че е 20 пъти повече, отколкото в лимоните), белтъчини, разтворими, мине­рални вещества, природен анти­биотик, фитонциди.

Дивият лук има противоглист­но и антимикробно действие, усилва перисталтиката на чер­вата. Счукани или дребно наря­зани луковите глави и листата предпазват месото от бързо разваляне.

РАСТИТЕЛНАТА ХРАНА ЗАПАЗВА ИНТЕЛЕКТА

Диетата, богата на растителни про­дукти, не само укрепва здравето на човека, но му позволява по време на старостта да запази интелекта и па­метта си. Това е резултатът от изследване, проведено от учени в Каролинския ин­ститут в Стокхолм.

Учените предоставили данни, според които отказът от здравословна храна не само води до наднормено тегло, но и до сърдечно-съдови болести, хормонални на­рушения, увеличен риск от Алцхаймер (почти два пъти). Тази зависимост важи и за мъжете, и за жените, дори при жените в по-малка степен.

Здравословният начин на живот защитава от болести не само тялото, но и ума, тоест правилното хранене помага на човека да бъде защитен от възрастови проме­ни на главния мозък.

РЕЦЕПТИ

Пържено свинско месо с див лук

150 г свинско месо, 100 г лук, 50 г растително масло, червен пипер, сол

Свинското месо се нарязва на дребно, лукът – също. Месо­то се изпържва в маслото, след това се добавя лукът. Пържи се 1 минута на силен огън, сервира се топло. За гарнитура се използва салата от пресни или задушени зеленчуци.

Салата от див лук с месо

150 г див лук, 100 г месо, едно яйце, горчица, сол, оцет на вкус

Измитите листа на лука се държат 2-3 минути в г о ­реща вода, смилат се и се слагат върху парченцата месо (предварително сварено). Салатата се подправя с подправ­ките и се украсява с парченца яйце.

Салата от див лук с картофи

4-5 картофа и връзка див лук, олио, сол

Картофите се сваряват или изпичат, нарязват се на кубче­та и се смесват с дребно нарязания лук, посоляват се и се подправят с олиото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s