Здравословните навици „дават допълнително десетилетие без болести“


Жените могат да спечелят 10, а мъжете седем години живот без рак, сърдечни проблеми и диабет тип 2 от здравословния начин на живот, сочи проучване в BMJ, цитирано от „BBC“.

Те трябва да спортуват редовно, да пият само в умерено количество, да имат здравословно тегло и добра диета, както и да не пушат, сочи още изследването.  То е проведено в САЩ и се базира на 111 000 души, проследявани повече от 20 години.

Водещият автор д-р Франк Ху от училището за обществено здраве в Харвард в Бостън заяви, че изследването има „положително послание за обществото“.

„Те печелят не само повече години живот, но и добри години чрез подобрен избор на начин на живот“, споделя той.

Какво е здравословен начин на живот?

На 50-годишна възраст участниците в проучването бяха попитани дали отговарят на поне четири от тези пет критерия:

  • никога не пуши
  • здравословна балансирана диета
  • 30 минути умерена или енергична активност всеки ден
  • индекс на телесна маса (ИТМ) между 18,5 и 24,9
  • не повече алкохол от малка чаша вино на ден за жени и пинта бира за мъже

Жените, които заявиха, че отговарят на четири от пет от тези критерии, живеят средно допълнително 34 години без рак, сърдечно-съдови заболявания (като сърдечен удар и инсулт) и диабет тип 2 – повече от 10 години по-дълго от тези, които не са живели здравословно.

За здравите мъже това означава още 31 години живот без проблеми, което отговаря на седем години повече, отколкото мъжете с лоши навици могат да очакват.

o-HEALTHY-ELDERLY-facebook

happy senior couple in their garden

Защо има разлика между жените и мъжете?

Това може да е свързано с факта, че средно жените живеят по-дълго от мъжете.

Мъжете, които пушат повече от 15 цигари на ден и затлъстелите представители и на двата пола (с ИТМ повече от 30), имат най-ниската продължителност на живота без болести, установи проучването.

Но някои неща са валидни и за двата пола – не само, че здравословният начин на живот намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, но и подобрява преживяемостта, ако мъжете и жените са диагностицирани с някоя от болестите.

„Ползите се отнасят както за мъжете, така и жените“, казва д-р Ху.

Защо да се фокусираме върху тези заболявания?

Рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 са три от най-честите заболявания, от които страдат хората в напреднала възраст. Те също са тясно свързани с начина на живот на хората.

Смята се, че затлъстяването или наднорменото тегло са свързани с 13 различни видове рак, включително този на гърдата, червата, бъбреците, черния дроб и хранопровода.

healthy

Cancer Research UK изчисли, че четири на всеки 10 случая на рак могат да бъдат предотвратени от хората, които променят драстично някои компоненти от начина си на живот. Сред тях са намаляване консумацията наобработеното месо, консумация на повече фибри в диетата и редовната слънцезащита.

Може ли други фактори също да окажат влияние?

Това е едно голямо, наблюдателно проучване, така че не може да се заключи, че горепосочените фактори са пряко отговорни за удължаване на живота без болести.

Изследването обаче се опитва да отчете други фактори, като например фамилна медицинска история, етнически произход и възраст, които биха могли да окажат влияние върху резултатите.

111

Изследователският екип също трябваше да разчита на хората, които му дават информация за приема на храна, техните навици за упражнения и дори височината и теглото им, което не винаги е точно.

Повечето от участниците в проучването, над 73 000 жени и 38 000 мъже, бяха бели здравни специалисти, уточняват експертите.

Превод от „BBC Health“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s