Проучване: Храните от соя предпазват сърцето


Консумацията на тофу и други храни на базата на соя може да намали риска от коронарна болест на сърцето, съобщава „Medical News Today“. Констатациите, които са публикувани в списание Circulation, дават повече информация за ползите за здравето на „изофлавоните“ – вид съединение, което се среща естествено в някои растителни храни. А тези, които се основават на соя, като тофу, са богати именно на изофлавони.

Соевата полемика

През 1999 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри етикетирането на продукти на базата на соя, като заяви, че консумацията им намалява риска от коронарна болест на сърцето. След одобрението обаче проучванията за здравословните ползи от соевите продукти показват смесени резултати.

В резултат на това през 2007 г. FDA обяви, че ще преразгледа проучванията, направени до момента. През 2017 г. от институцията предложиха да се оттегли твърдението, вземайки предвид противоречивите ползи, намерени в редица изследвания по темата назад в годините.

Настоящото изследване се намесва в този дебат, като се надява да предостави повече информация за относителната полза на соевите продукти.

Постигането на по-подробно разбиране за храненето и здравето на сърцето е важно, тъй като, както отбелязва Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC), „сърдечната болест е водещата причина за смъртта в Съединените щати“.

Sliced_tempeh

Доказателствата за ползите от растителна диета с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на сол, захар и наситени и трансмазнини са ясни. Всъщност Министерството на здравеопазването и човешките услуги в САЩ изброява предимно хранителни продукти на растителна основа в своите диетични препоръки.

Въпреки това, много важно е да се разбере как точно и защо конкретни хранителни източници допринасят за цялостното здраве, за да могат здравните експерти да помогнат за разработване на план за хранене, който да работи оптимално за повечето пациенти.

Три основни проучвания

Настоящето изследване се основава на данни от три отделни проучвания, включващи общо 168 474 жени и 42 226 мъже, като всяко от тях проследява участниците в продължение на повече от 20 години. Всички участници са без сърдечни заболявания и рак в началото на проучванията.

На всеки 2–4 години участниците получават анкета за хранене, която трябва да попълнят. Изследователите са получили информация за сърдечните им заболявания от медицински записи или от свидетелства за смърт в случаите, когато човекът е починал поради сърдечно заболяване.

Изследването взима предвид още различни объркващи фактори, които също могат да повлияят на сърдечните заболявания, за да се опитаме да идентифицираме точно как изофлавоните влияят върху здравето на сърцето.

benefits-of-soybeans-1296x728-feature

Умерени ползи от изофлавони

След анализ на данните проучването установи, че като цяло по-високият прием на изофлавони е свързан с умерено намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тази връзка е вярна и за продукта тофу, който експертите са разгледали отделно.

Според данните ползите от консумацията на тофу са особено очевидни за жените преди менопаузата. След преминаване на този женски период на промяна изследователите отбелязват само ясна връзка между консумацията на тофу и намален риск от сърдечни заболявания при жени, които не са приемали хормонална терапия.

Въпреки че проучването предполага връзка между тофу и изофлавони, от една страна, и намален риск от сърдечни заболявания, от друга, не е ясно защо или как функционира връзката между тях.

Д-р Ци Сън, доцент в катедрата по хранене в Харвардския университет, МА, и водещ автор на изследването, казва: „Въпреки тези открития, не мисля, че тофу по някакъв начин е вълшебна храна. Общото качество на диетата все още е от критично значение и тофу може да бъде много здравословен компонент от нея“.

Д-р Сън смята, че човек трябва да вземе предвид всички аспекти на диетата си, когато прави някакви промени:

„Ако диетата им е пълна с нездравословни храни, като червено месо, захарни напитки и рафинирани въглехидрати, те трябва да преминат към по-здравословни алтернативи. Тофу и други богати на изофлавон растителни храни са отлични източници на протеини и са идеални алтернативи на животинските протеини.“

Д-р Сън също изяснява, че въпреки че изследването е насочено към други объркващи фактори, които могат да повлияят на здравето на сърцето, са необходими още изследвания, за да се разбере точно каква стойност предлагат изофлавоните.

„Например, по-младите жени, които са по-активни физически и правят повече физически упражнения, са склонни да следват по-здравословни диети на растителна основа, които могат да включват повече храни, богати на изофлавони като тофу. Въпреки че сме контролирали тези фактори, се препоръчва повишено внимание при интерпретирането на резултатите от настоящето изследване“, отбелязва още д-р Ци Сун

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s