Млякото: Толкова ли е здравословно, колкото си мислим?


Много хора включват мляко в диетата си, но малцина спазват препоръчителните дневни количества. Сега експертите ни призовават да преосмислим тези препоръки и да си изясним защо млякото може да не е толкова здравословно, колкото си мислим, пише порталът за научни изследвания в сферата на храненто „Medical News Today“.

В наши дни прословутото краве мляко свече има свои алтернативи, като ядковите млека от овес, бадем и соя, които все повече добиват популярност в света на здравословното хранене.

За много хора от всички възрасти обаче кравето мляко си остава истински фаворит – в закуски заедно със зърнени култури, под формата на капучино, добавено в сутрешното кафе или просто като напитка преди лягане.

Диетичните насоки за САЩ 2015-2020 препоръчват на лица на възраст над 9 години да консумират 3 чаши – еквивалент на безмазнинни и нискомаслени (1%) млечни продукти. Според насоките, съставени от американското Министерство на здравеопазването и човешките услуги и американското министерство на земеделието, това включва прясно мляко, кисело мляко, сирене и обогатено соево мляко.

И все пак средното количество млечни продукти, които консумират възрастните в САЩ, е около 1,6 чаши всеки ден, далеч от препоръчителните нива.

Това означава ли, че всички трябва да се стремим да увеличим консумацията на млечни продукти?

Експертите от New England Journal of Medicine не мислят така. Вместо това те поставят под въпрос качеството на доказателствата в основата на тези препоръки и предлагат алтернативни източници, които да ни предоставят необходимите за здравето ни хранителни вещества.

Силата на доказателствата е „ограничена“

Дебатът за млякото всъщност не е нов. Още през 2014 г. Кони М Уивър, професор емерит и бивш ръководител на катедрата по наука за храненето в Университета Пърдъ в Уест Лафайет, Индия, написа статия в Американското списание за клинично хранене, подчертаваща липсата на качествени доказателства в подкрепа на млечните продукти насоки.

В своята статия, която отчасти е финансирана от Данон Институт Интернешънъл, Уивър обръща внимание на историческите причини, свързани с важността на млякото за нашата диета.

„Млечните храни играят централна роля в повечето препоръки за диетични съвети. Те осигуряват пакет от основни хранителни вещества и биоактивни съставки за здравето, които е трудно да се получат при диети без или ограничена употреба на млечни продукти „, пише Уивър.

И добавя: „След селскостопанската революция, когато енергийните източници се изместиха от растителни храни с относително високо съдържание на калций в диетата на ловците-събирачи към зърнените култури с ниско съдържание на калций, основният източник на диетичен калций е млякото“.

cow-milk-1200x797

Млякото участва във всеки съвет на американските диетични насоки от първото му публикуване през 1917 г. На всеки 5 години Консултативният комитет за диетични насоки за американци актуализира ръководството, като преглежда наличните доказателства.

Уивър споменава изследване, което подчертава как след диетата без млечни продукти в контекста на американска западна диета оставя юношите на възраст 9-18 години да се борят да постигнат препоръчителния си прием на калций.

За да се посрещне ежедневния прием на хранителни вещества, млякото и сиренето допринасят „46,3% калций, 11,6% калий и 7,9% магнезий в американската диета.“

Въпреки това, що се отнася до здравето като цяло, пише Уивър, „силата на доказателствата за консумацията и здравето на млечни продукти е ограничена от липсата на подходящо захранвани рандомизирани контролирани изпитвания.“

Човешкото здраве и околната среда

Бързо напред към 2020 г. и нова статия за преглед в New England Journal of Medicine вдига спора.

Д-р Уолтър К. Уилет и д-р Дейвид С. Лудвиг, които и двамата заемат позиции в Harvard T.H. Чан училище по обществено здраве и Харвард медицинско училище в Бостън, Масачузетс, обсъждат достойнствата на млякото. Те също така поставят въпроси относно възможния риск, който може да носи консумацията му.

И д-р Уилет, професор по епидемиология и хранене, и д-р Лудвиг, ендокринолог, декларират, че за статията им няма конфликт на интереси или индустриално спонсорство.

Medical News Today попита д-р Уилет защо се интересува от проучване на връзката между консумацията на мляко и здравето.

„Това е важна тема, тъй като млякото е една от малкото храни, които са част от диетичните насоки в САЩ и много други страни, а препоръчаното количество в САЩ (3 чаши на ден или еквивалентни количества сирене или други млечни продукти) би съставлявала голяма част от цялостната диета“, обясни той.

И добави: „Въпреки това, проучванията през последните няколко десетилетия не подкрепят категорично необходимостта от толкова високи приема за предотвратяване на счупвания, което беше основното оправдание и бяха изразени някои опасения за вреди“, продължи той. „Ето защо смятахме, че прегледът на доказателствата за рисковете и ползите ще бъде полезен.“

Но здравето не е единственият проблем, според д-р Уилет.

„Освен това млякото има тежък отпечатък върху околната среда, особено производството на парникови газове, и ако всеки консумира 3 чаши на ден, това би затруднило избягването на екстремното глобално затопляне много трудно“, уточни той.

„Това трябва да се има предвид поне при вземане на решения относно производството и консумацията на мляко.“

BreadMilk_Lead

Проучванията имат „сериозни“ последици

В своята статия професорите изтъкват приноса, който млякото може да направи за множеството аспекти на нашето здраве.

Здравето на костите е може би най-познатото на много хора.

Млякото е готов източник на калций, минерал, основен за развитието и поддържането на добра костна функция. И все пак, проучванията, които определят ежедневните препоръки за това колко мляко и калций за удължаване трябва да консумираме, бяха много малки.

„Основата за американските препоръки за консумацията на мляко произлиза от проучвания, оценяващи баланса на приема на калций и екскреция само при 155 възрастни, при които прогнозният прием на калций, необходим за поддържане на баланса, е 741 mg на ден“, пишат професорите в статията си.

„Отвъд малкия размер, тези балансови изследвания имат и други сериозни ограничения, включително кратка продължителност (2 до 3 седмици) и високи обичайни приеми на калций“, продължават те.

Доказателствата не подкрепят консумацията на мляко, за да се намали рискът от фрактури на тазобедрената става, обясняват още те.

Напротив, те изтъкват, че страните с висок прием на мляко и калций също имат най-висок процент на фрактура на тазобедрената става.

Те се позовават на проучване от 2014 г. в JAMA Pediatrics от д-р Уилет, което изследва риска от фрактура на тазобедрената става при мъжете във връзка с това колко мляко са изпили през юношеските си години.

Резултатите показват, че по-високата консумация на мляко води до повишен риск от фрактури на тазобедрената става по-късно в живота.

Колко бързо и колко високо отглеждаме са два други примера. Изследванията са установили връзка между тях и консумацията на мляко. И все пак, професорите настояват за повишено внимание, когато правят заключения в този момент.

„Последиците за здравето от ускорения растеж и по-големия ръст на възрастните са сложни“, пишат те. „Високият ръст е свързан с по-ниския риск от сърдечно-съдови заболявания, но с по-висок риск от много ракови заболявания, фрактури на тазобедрената става и белодробни емболи.“

Тегло, здраве на сърцето и рак

След това д-р Уилет и д-р Лудвиг насочиха вниманието си към редица други аспекти на нашето здраве, които консумацията на мляко може или не може да повлияе.

Various fresh dairy products

Няколко проучвания изследват дали консумацията на мляко е полезна за управление на теглото при възрастни и деца. Професорите твърдят, че те не са показали „ясни ефекти“.

Освен това те изтъкват, че „противно на съвета на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) да се избере млечно мляко с намалено съдържание на мазнини, изглежда, че няма предимства пред пълномасленото мляко за контрол на теглото – и при децата наличните доказателства предполагат по-дълги -термично увеличаване на теглото с мляко с намалено съдържание на мазнини, отколкото с пълномаслено мляко. „

Те също така твърдят, че доказателствата в подкрепа на благоприятен ефект на млякото при високо кръвно налягане и нивата на холестерол са слаби и че проучванията не подкрепят млякото като рисков фактор за диабет тип 1 или тип 2.

Когато разгледаха рака, изследванията показват смесени резултати. Някои проучвания свързват консумацията на мляко с по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво, вероятно поради високите нива на калций, открити в млякото. Други проучвания обаче посочват повишен процент на рак на гърдата, простатата и ендометриума.

Но когато става въпрос за сърдечни заболявания, те казват, че „за хората, живеещи в страни с ниски доходи, където диетите са с много високо съдържание на нишесте, умереният прием на млечни храни може да намали сърдечно-съдовите заболявания, като осигурява хранителна стойност и намалява гликемичното натоварване“.

Неоправдани ли са препоръките?

И така, какво общо приема млякото на професорите?

„Според нас настоящата препоръка за значително увеличаване на консумацията на млечни храни до 3 или повече порции на ден не изглежда оправдана“, заключават те в документа.

Те предполагат, колко мляко трябва да консумира човек, зависи от индивидуалните обстоятелства.

„Ако някой консумира некачествена диета с високо съдържание на рафинирано нишесте и захар, както е често при много [населението с ниски доходи] по света, млякото може да попълни някои важни хранителни пропуски“, обясни д-р Уилет пред MNT. „Ако обаче качеството на диетата е добро, добавените хранителни ползи от млякото ще са много по-малко.“

Но какво означава това за нашия прием на калций и витамин D?

„Когато консумацията на мляко е ниска, двете хранителни вещества от първостепенно значение, калций и витамин D (който е особено загрижен за по-високите ширини), могат да бъдат получени от други храни или добавки без потенциални отрицателни последици от млечните храни“, заключават професорите в хартията им.

Ето как предлагат да постигнем това:

„За калция алтернативните хранителни източници включват зеле, броколи, тофу, ядки, боб и подсилен портокалов сок; за витамин D добавките могат да осигурят адекватен прием с много по-ниска цена от обогатеното мляко. “ – Д-р Уолтър К. Уилет и д-р Дейвид С. Лудвиг

Трябва ли да пием мляко или не?

Когато MNT попита д-р Уилет дали смята, че хората трябва да обмислят избягването на млякото, той обясни: „В нашия преглед заключихме, че млякото не е съществена част от здравословната диета, но консумацията на скромни количества е съвместима с доброто здраве. По този начин предложихме възможен диапазон на здравето от нула до около 2 порции на ден за възрастни.“

milk

„Смятам, че да имаш гъвкавост е добре, защото различните хора имат различни предпочитания по много причини“, продължи той.

„По съображения за околната среда запазването на това средно около 1 порция на ден би било важно. Това всъщност не е много различно от потреблението на ток, което е около 1,6 порции на ден; отиването на 3 порции на ден, както беше препоръчано, би било радикална промяна и не е необходимо“, заключи д-р Уилет.

„Млякото е дълбоко вмъкнато в културата на много популации в студен климат, защото това беше начин да се осигури хранене целогодишно, когато много други храни не бяха налични. В по-голямата част от света хората не консумират мляко като възрастни и това не е от съществено значение. “ – Д-р Уолтър К. Уилет

MNT също говори с Адда Бьярнадотир, която е регистриран диетолог по диетология в Исландия и нашия вътрешен експерт по хранене, за статията на д-р Уилет и д-р Людвиг и всички млечни неща.

И така, доколко са запознати широката общественост с препоръчаните насоки за мляко?

„Мисля, че повечето хора знаят препоръката, но не е задължително да я приемат присърце“, коментира Bjarnadóttir. „Тази препоръка също е специална по начин, който не може да се приложи за всички. Голяма част от световното население не понася млечните продукти и следователно млечните продукти не са част от ежедневието им.“

„Дозата прави едно нещо полезно или не“

Какви изследвания би искал да види Bjarnadóttir в бъдеще, за да помогне за изясняване на всякакви връзки между млякото и нашето здраве?

„Вече има достатъчно количество изследвания за млякото и млечните продукти и това е едно от онези неща, които може да са трудни за проучване и да получат конкретни резултати“, обясни тя.

„Приемът на мляко при обичайните консуматори на мляко срещу приема на мляко при хора, които не са свикнали да пият мляко или не понасят мляко, ще даде много конфликтни и ненадеждни резултати. Трябва да се вземат предвид и много объркващи фактори, като например статус на микроелементи и прием на макронутриенти “, продължи тя. „Млякото може да доведе до много по-голяма полза за хората, които имат по-нисък протеин и, например, прием на калций, отколкото хората, които обикновено имат по-голям прием.“

„В допълнение към това, дозата прави отварата. Консумацията на твърде много или твърде малко от нещо може да има лоши последици за здравето.“

„За бъдещи изследвания мисля, че ще получим най-достоверната информация в добре дефинирани рандомизирани контролирани проучвания при добре установени групи от хора на различна възраст, с различни обичайни приема и добре записани хранителни състояния“, предложи Бьярнадотир. „Тези резултати, съчетани с проучвания за надлъжно наблюдение при добре установени групи от хора с установен обичайния прием на мляко, биха ни дали добри данни за работа.“

unnamed

Така че, Bjarnadóttir мисли ли, че трябва да пием мляко или да се отклоняваме от него?

„Въпреки че млечните продукти не са необходим компонент на здравословната диета, мисля, че ако търпите мляко и млечни продукти, те определено могат да бъдат здравословни добавки към вашата диета. Млякото е гъсто с хранителни вещества, с високо съдържание на протеини и лесно достъпно „, каза тя.

„Моите препоръки биха били да ограничите приема до не повече от 2 порции на ден и да наблегнете на консумацията на не подсладени млечни продукти с пълномаслено съдържание, като кисело мляко или пълномаслено мляко. Казано е, че ако не харесвате или не понасяте млечни продукти, има много други начини да набавите хранителните вещества, намиращи се в млякото, и да живеете много здравословно.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s